• Amerikaanse aandelenmarkten bewegen zich weer rond recordniveaus, na het aantreden van Donald Trump als president deze week.
  • In bepaalde delen van de financiële markten zijn er nog veel grotere bewegingen te zien.
  • Zo zijn aandelen die zijn gerelateerd aan AI en ruimtevaart sterk in waarde gestegen, maar fabrikanten van elektrische auto’s doen het minder op de beurs.
  • Lees ook: Trump 2.0: gouden tijdperk of grauwe tijden? Dit zijn 7 dingen om in de gaten te houden

President Donald Trump zit pas een paar dagen in het Witte Huis, maar de invloed van zijn regering en beleidsagenda zijn al voelbaar op de financiële markten.

In de VS bewegen beursindices zoals de S&P 500 en Nasdaq 100 deze week weer rond recordniveaus. In bepaalde delen van de markt zijn echter nog veel sterkere bewegingen te zien, nu Trump een hele berg decreten heeft getekend.

Dit zijn 5 grote bewegingen op financiële markten sinds het aantreden van Trump afgelopen maandag.


Techaandelen en AI

Techaandelen zijn sterk in waarde gestegen deze week, mede door het AI-project "Stargate" ter waarde van 500 miljard dollar dat Trump dinsdag aankondigde.

Trump presenteerde het initiatief om computerinfrastructuur voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen samen met de topmannen van Oracle, OpenAI en Softbank. Ook Nvidia, Microsoft en Arm Holdings haken aan als techpartners. Volgens Trump komen er als gevolg van de deal datacentra in heel het land en worden er meer dan 100.000 nieuwe banen door gecreëerd.

"AI lijkt op dit moment erg in trek te zijn", zei Trump. "Het is iets waar heel veel slimme mensen naar kijken. Ons land wordt welvarender dan ooit: het wordt het gouden tijdperk van Amerika."

AI-aandelen schoten omhoog na de aankondiging met een weekwinst van zo'n 9 procent voor Arm Holdings en 14 procent voor Oracle.


Ruimtevaart

Ook aan de ruimtevaart gerelateerde aandelen zijn erg in trek, sinds Trump in november de verkiezingen won en die winst werd alleen maar groter nadat hij deze week aantrad.

Trump is al langere tijd voorstander van Amerikaanse ruimteprojecten en richtte tijdens zijn eerste termijn Space Force op. Die voorliefde voor ruimtevaart, gecombineerd met zijn nauwe relatie met SpaceX-oprichter Elon Musk, geeft beleggers vertrouwen dat de bullmarkt voor ruimtevaartaandelen nog lang stand gaat houden.

"We jagen onze bestemming na tot de sterren en zullen Amerikaanse astronauten lanceren om de 'Stars and Stripes' te planten op de planeet Mars", zei Trump maandag tijdens zijn inauguratiespeech.

De aandelen van Intuitive Machines, Redwire en Rocket Labs USA zijn deze week met respectievelijk 25 procent, 44 procent en 26 procent omhoog gegaan.


Elektrische auto's

Aandelen van producenten van elektrische auto's en alles wat daar mee te maken heeft kunnen sinds het aantreden van Trump op weinig liefde rekenen van beleggers. Zij vrezen dat de nieuwe president een einde maakt aan de voordeeltjes die de adoptie van elektrische auto's moeten versnellen.

Trump heeft alleen al op zijn eerste werkdag als president 78 decreten van zijn voorganger Joe Biden ongedaan gemaakt, waaronder eentje die voorschreef dat de helft van alle auto's die in de VS worden geproduceerd in 2030 elektrisch moeten zijn.

Trump heeft zijn regering ook opgedragen te kijken naar "oneerlijke subsidies" en "slecht doordachte door de overheid opgelegde marktverstoringen die elektrische auto's bevoordelen."

De aandelen van kleinere fabrikanten als Lucid en Rivian hadden daar het meest last van verloren deze week respectievelijk 9 procent en 10 procent aan waarde.

Zelfs het Tesla van zijn grote vriend Elon Musk blijkt niet immuun voor de uitspraken en acties van Trump. Het aandeel Tesla heeft sinds maandag zo'n 5 procent verloren.


Cryptomarkt: de bitcoin

De bitcoin profiteerde direct van de verkiezingsoverwinning van Trump begin november vorig jaar. Sinds begin deze week heeft de belangrijkste cryptomunt nieuwe winsten.

De koers van bitcoin bereikte kort na de ambtsaanvaarding door Trump het hoogste punt ooit op een niveau van bijna 110.000 dollar. Daarna zakte de bitcoin weer iets terug tot 104.000 dollar.

De “crypto president”, die zijn eigen mememunt lanceerde vlak voordat hij werd ingehuldigd, heeft optimisme gestimuleerd rond meer soepele regelgeving voor de cryptosector.

Hoewel de president crypto niet noemde tijdens toespraken op de dag van zijn inauguratie, kondigde de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC deze week de oprichting van een taskforce aan om met de sector samen te werken om de regelgeving te verduidelijken.


Amerikaanse dollar

Er zijn gemengde bewegingen geweest op de valutamarkten sinds het aantreden van Trump als president.

Terwijl de Amerikaanse dollarindex, die de dollar meet ten opzichte van een mandje andere valuta's, deze week licht is gedaald, is de dollar gestegen ten opzichte van de Mexicaanse peso en de Canadese dollar.

De verzwakking van de peso en Canadese dollar ten opzichte van de greenback komt voort uit de dreigementen van Trump om op 1 februari een tarief van 25 procent te heffen op goederen die uit beide landen worden geïmporteerd. Die aankondiging was volgens economen van Goldman Sachs scherper geformuleerd dan de markt had verwacht.

Tegelijkertijd lijkt het dreigement van Trump om over de hele linie hogere importtarieven in te voeren op de lange baan te zijn geschoven. Dat heeft geleid tot een verzwakking van de dollar ten opzichte van de meeste andere valuta, omdat het inflatoire risico voor de VS hierdoor kleiner wordt en rentes in de VS mogelijk wat kunnen dalen.

“De beleidsaankondigingen van president Trump op de dag van zijn inauguratie over importtarieven waren milder dan verwacht. Hoewel we zo kort na de inauguratie geen grote beleidsverklaringen hadden verwacht, waren de opmerkingen van Trump over China duidelijk minder scherpt dan tijdens de presidentiële campagne”, aldus het rapport van Goldman Sachs.

LEES OOK: 4 Amerikaanse zakenleiders die wel tegen Trump in durven te gaan: van Micheal Bloomberg tot Reid Hoffman